Túra Italy

Friss topikok

  • Nincsjogod: Most éppen Horvátországban Zágráb után vagyunk, már elhagytuk Karlovicét és egy számunkra kiejthet... (2014.08.26. 08:13) Isten hozott...

Címkék

A nagy szeméthelyzet...

2014.10.28. 10:35 Nincsjogod

turablog01_1414488894.JPG_756x567

Azért a sok szépség mellett meg kell említeni itt egy nem is kis apróságot, amit azért kifelejtenek a turistakönyvekből.

A szemetet az út szélén.

Amikor átjöttünk Szlovéniából akkor még nem is volt annyira zavaró, de ahogy egyre délebre megy az ember az út mellett egyre több a szemét.

Ahogy körülnéz az ember fantasztikus látvány tárul a szeme elé: a hegyek ,a kis folyók, a sziklás hegyormok és minden még a gazdálkodások is lenyűgöző, ahogy mennek a traktorok.

De amint lenézel a lábad elé ott bizony rengeteg a szemét és ezalatt nem az eldobott szemetet értem, hanem a mennyiségileg szemétlerakóként működő út szélét.

Mindenütt és apró kihagyások nélkül már velence előtt is csak úgy hömpölyög a sok szemét.

Undorító látvány néha már öklendeztem a látványtól.

Büdös ugyan nincs, de mivel úgy tűnik itt még a vécére is kocsival mennek ezért egyszerű, ha kidobják a szemetet az ablakon és passz.

A kettősség megvan, mivel otthon mindenki szelektíven gyűjti otthon a szemetet, de alapvetően nekem legalábbis úgy tűnik, hogy az olaszok eléggé hanyag emberek. Nem gondolnak bele és csak úgy eldobnak és kidobnak mindent ami számukra felesleges.

Nem is csoda hát, hogy találkoztunk Róma mellett cigány kolóniákkal, amik azért amennyire koszos és rendezetlen helynek tűnt, annyira nem volt feltűnő a sok szemét mellett.

Gyakorlatilag ezek az emberek, akik elmondás alapján horvát, szlovén és román cigányokból állnak tökéletesen fenntartható életet tudnak élni, hiszen a kidobott szemét között értékek is meglapulnak.

Mi is találtunk már teljesen új dobozban Adidas cipőt és Nike-t, valamint aprópénzeket mindig lehet találni a piros lámpák környékén.

Itt nem csak egyszerű szemétlerakók vannak, mivel a szemét nem kupacokban van, hanem folyamatosan iszonyatos mennyiségben van.

Még azt mondom, hogy segítenek is az olaszoknak a szegények, akik kiszedik és kiválogatják a szemetet, hiszen két kidobott mosógépből ők összeraknak egyet és így legalább a fele eltűnik a sok piszoknak.

Azt hinné az ember, hogy ez csak a nagyvárosok környékére érvényes, de nem.

Mindenütt különösen a hegyekben a szerpentin utak mentén ahol annyira nem is lehet összeszedni a szemetet, mert elütik az embert a kocsik.

A saját magukról kialakult képük érdekli az olaszokat, tehát hogy tiszták és higiénikusak legyenek, valamint drága cuccokban járni, meg a kutyának és macskának is meg legyen adva minden.Kutyát is mivel mindig ugyanoda járnak sétáltatni, ezért majdnem mindig össze is szedik a piszkukat maguk után, csak éppen mindenhol másutt eldobálnak mindent és ahogy mi észrevettük ez nem is zavarja őket, hiszen majd eltakarítja az utcaseprő és a hulladékkezelési vállalatok.

Csütörtök környékén azért előkerülnek a bringák és hihetetlen mennyiségben ömlik ki a bringástársadalom az utcákra és a kisebb utakra.

De ők is legalább is akik ilyen kisebb kulacsokat és energizáló italokat isznak azok is menet közben eldobálják az üres flakonokat.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turaitaly.blog.hu/api/trackback/id/tr146840149

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása