Túra Italy

Friss topikok

  • Nincsjogod: Most éppen Horvátországban Zágráb után vagyunk, már elhagytuk Karlovicét és egy számunkra kiejthet... (2014.08.26. 08:13) Isten hozott...

Címkék

Hatékonyság égen és földön...

2014.10.09. 09:22 Nincsjogod

tura04_1412838974.JPG_567x756

Mindenfelé amerre járunk vannak napelemek. Eleinte északon csak a tetőkön, de főleg Ravennától délre már komplett napelem-erőművek és kisebb gazdaságtóak.

Feltűnően minden cseppnyi helyet kihasználnak a gazdálkodásra és minden lehetséges helyen a kisebb városokban is házaknál van háztáji, legalább egy-két csirke.

Kerítés a legtöbb helyen nincs, viszont borzalmasan sok lett a szemét az utak mentén ahogy haladunk délnek.

Valahogyan olyan a helyzet gazdálkodás terén, mint amilyen Magyarországon volt 20 évvel ezelőtt és az energiahatékonyság terén pedig bőven próbálják kihasználni a természetes energiákat.

Van olyan hely ahol végignéztem a hegyoldalon és legalább öt helyen is kisebb napelem-erdőt láttam a csupasz helyeken.

Ezen kívűl feltűnően sok házon találhatóak például napkollektorok és elemek egyaránt, nem úgy, mint nálunk, hogy jó ha egy házon van városonként ilyen.

Ahogy én látom, úgy kb. 3-4 házanként van napelem, de amelyiken van ott sem 1-2, hanem tízesével sorakoznak.

Persze erre lehet mondani, hogy itt megéri, mert sokkal több a napos órák száma, meg a földrajzi fekvés is kedvezőbb, de nálunk meg a szélhelyzet erősebb sok helyen és mégis az utóbbi 8-10 évben teljesen leállt ezeknek a természetes energiáknak a kihasználása.

Még magánjelleggel sem gondolkodnak az emberek és inkább várják az újabb rezsicsökkentést, amit majd a kormányzat megold.

Az én napelemem is amit cipelek az utifutin az is 7000 ft-ba került és 7000 volt hozzá egy töltésvezérlő, ami szerintem nem nevezhető drágának és még egy akksit is plusszban tudna tölteni (de hát azt már inkább nem cipelem).

Szóval mindenki gazdálkodik, ki kicsiben , ki nagyban és mindenütt kihasználják a természet adta lehetőségeket és ez nekem nagyon tetszik.

Kicsit közlekedés terén meg olyan a helyzet, mint magyarban amikor még volt munkahely és a benzin sem volt ilyen drága. Mármint reggel és délután 5 körül indul a dugó, mivel itt mindenkinek a seggéhez nőtt a kocsi és csak jobbára hétvégén veszik elő a bringákat. Akkor viszont tömegével elszabadul a pokol az utakon és elözönlik egyes helyeken a biciklik a kisebb és nagyobb utakat is.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://turaitaly.blog.hu/api/trackback/id/tr806773293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása